Minnen och tankar av Gösta Larsson

160,00kr

Gösta Larsson, Fallhult Vena föddes 1923, i det hus där han fortfarande bor. Göstas anor i Fallhult går i en obruten linje tillbaka så långt kyrkböckerna räcker och säkert betydligt längre än så. Truls Gudmundsson och Nils Månsson döda 1676 resp. 1713 i Fallhult, är de första som vi hittills hittat.

Gösta skriver sina minnen och tankar som om de berättats i ett samtal. Det är ingen kronologisk uppradning av fakta, utan Göstas egna ord, precis som de kommer i ett samtal. Här berättar Gösta om gamla tider såväl som om nutida företeelser. Vi får en berättelse om hur det har varit i Vena och hur en lantbrukare har levt och tänkt i sitt liv i Fallhult

Kategori:

Beskrivning

Gösta har egentligen alltid varit skrivande i form av insändare och som aktiv i olika föreningar. Men som han själv berättar efter en resa 1979; ”Efteråt skrev jag en reseskildring, som jag fick införd i Vimmerby Tidning, det var så mitt skrivande började och det har fortgått alltsedan dess”.
När jag träffade Gösta sommaren 2015 för att ”söka mina rötter” (min far och Gösta är sysslingar) upptäckte jag att det i Gösta fanns ett aldrig sinande berättande och ett minne som var väldigt rikt. Efter att ha lyssnat på Gösta stod det klart att de här minnena är ett stycke historia som måste bevaras. Det gladde mig mycket när Gösta sa ja till min önskan att han skulle skriva ner sina minnen och tankar.

För den som vill söka speciella delar är innehållsförteckningen ett hjälpmedel. Där finns underrubriker när berättelsen gör utvikningar från huvudrubriken. Det finns också en förteckning över platser som omnämns, i huvudsak i Vena.
Tidigare har Gösta skrivit boken ”Basebo Skolrote  1847-1955” som gavs ut 1983 av Hultsfreds Kulturnämnd. Gösta har dessutom skrivit 28 uppsatser om olika ämnen de flesta knutna till hembygden. De uppsatserna är samlade i ett separat dokument kallat ”Så var det då ….”.
Eventuella fel i texten får tillskrivas mig. Allt är inskrivet från Göstas handskrifter.

Fallhult 2017 Torsten Wenell
(Min farfars far, Nils Petter Wenell, född i Fallhult 1838, tog sig namnet Wenell1864, efter födelseorten Vena.)

Ytterligare information

Vikt 1 kg

Titel

Till toppen