”Bland det värsta” ett hopplock… från Gotthard Sjölanders skrönikehög

20,00kr

Under många år skrev den legendariske gymnasierektorn i Hultsfred veckokrönikor på hultsfredssidan i Oskarhamns-Tidningen. Det blev med tiden över 800 stycken.
Hultsfreds hembygdsförening har samlat 52 av dessa krönikor i bokform. Motivet har varit dubbelt, dels är texterna i högsta grad läsvärda än i dag, dels är de tidsdokument som säger en del om den tid i vilken de skrevs.

Boken är häftad.

Kategori:

Beskrivning

Gotthard Sjölander var en välkänd profil i Hultsfred. Han kom till Hultsfred år 1963 för att tillträda rektorstjänsten vid det då endast sex år gamla gymnasiet. Han kom att prägla den gymnasiala skolans utveckling under 22 år och han blev en mycket uppskattad skolman i vida kretsar. Många nya grepp på den pedagogiska verksamheten såg dagens ljus under dessa år och när han pensionerade sig kunde han se tillbaka på en pedagogisk och humanistisk gärning som betytt oerhört mycket för alla de lärare och elever som stimulerats av hans milda men bestämda väsen. Ett exempel på detta är att under flera år bar eleverna vid gymnasiet t-tröjor med Gotthards skäggiga nuna på bröstet. Förmodligen det enda gymnasium där eleverna hyllat sin rektor på detta påtagliga sätt.

Skrivandet har alltid varit en viktig del i Gotthard Sjölanders liv och han har som pensionär givit ut flera böcker, bland andra romansviten ”Kommunalrådets underbara resa”, ”Rektorns märkliga befordran” och ”Rockfejdens salomoniska upplösning”, vidare teaterpjäsen om Hultsfreds slätt och en liten skrift ”Orden vi ärvde” om språket, marknaden och människan.

Ytterligare information

Vikt 1 kg

Titel

Till toppen